illustrasjonsfoto_til_web (11) kopi.jpg

Anmeldersitater - Freebag..? Jazz i Norge 1960 - 1970

NRK P2 3.12.2010:
– For noen situasjoner, for noen typer, hvilket tidsdokument vi har fått her ... som referanse- og oppslagsverk er Freebag?-boka uslåelig og et must i enhver jazzentusiasts hylle.

Dagsavisen 4.12.2010:
– ... eit vitskapleg verk om jazz-Norge frå ende til ende.

VG 4.12.2010:
– ... et sitrende tidsbilde av en kultur ... Forfatteren dokumenterer den yrende virksomheten på en måte som gjør at selv de av oss som av kronologiske årsaker ikke kunne være til stede og høre Dexter Gordon spille med Pastor’n og den 19-årige Jon Christensen på Metropol i november –62, likevel kan annamme den elektriske stemningen. ... En bragd, dette oppslagsverket, intet mindre.

Dagbladet 30.12.2010:
– ... et tiår verdt sin bok, og Stendahl har så til de grader gredd jazz-Norge med finkam ... De kjappe replikkene og muntre anekdotene har sin selvsagte plass i boka, men først og fremst er den en overveldende dokumentasjon av hverdagsjazzlivet i Norge.

Aftenposten 2.1.2011:
– Forfatteren har gjennomført en kildegranskning fra nord til sør som avtvinger dyp respekt, og han unngår mesterlig å fremstå så pedantisk oppsummerende som et slikt opplegg lett kunne ha ledet til. For samtidig som boken fremstår som et ytterst verdifullt oppslagsverk, tilsynelatende uten hull, er den lettlest og underholdende...

Dagens Næringsliv 12.1.2011:
– Flott verk om jazz i Norge på sekstitallet. ... en formidabel innsats ...

Musikk•Kultur nr 3-2011:
– I en språklig ryddig, vital og til tider munter tekst, supplert med til dels kostlige bilder og gode faktabokser/oversikter for spesielt interesserte, er Stendahls egne minner og nedtegnelser knadd sammen med resultatene av en omfattende faktainnsamling.

Romsdals Budstikke 21.7.2011:
– ... en sann fornøyelse å lese ... Den forteller historien om entusiasme, pågangsmot, idealisme og kjærlighet til en musikkform som går langt forbi både generell interesse for og utvidet kunnskap om jazz. ... på ingen måte beregnet kun for nerder og hardcore jazzentusiaster. Boka anbefales på det varmeste, både som oppslagsverk for fakta og som rein historiefortelling – Terning: 6.

Jazz journal nr 8-2011
– If Jazz Journal had an award for jazz book of the year, this superbly research and splendidly integraterd achievement by Stendahl would be my choice (Michael Tucker).

Og blikket framover:

Musikk•Kultur nr 3-2011:
– Med Freebag...? har et viktig forandringens tiår i norsk jazz fått sin krønike, forhåpentligvis får nå Bjørn Stendahl kraftanstrengelsen på såpass avstand at han snart kan ta fatt på de etterfølgende, minst like forandringsfylte tiårene, med nye, vektige bidrag til norsk kulturhistorieskriving som resultat.