illustrasjonsfoto_til_web kopi.jpg

Gerhard Aspheim 27.9.1930-21.11.2009

Unge menn ble forstyrret av studier og militærtjenester, og Dixie Serenaders ble oppløst i 1952. Da var også de to andre tradjazzgruppene oppløst, og et elitelag ble samlet av gjenværende musikere; dermed oppstod The Big Chief Jazzband. 

På 1950-tallet hadde Big Chief en suksess som kunne sammenliknes med ettertidens popband; det var tusener av huiende tenåringer på konsertene, bandet spilte inn åtte plater på 50-tallet – den gang et sensasjonelt antall! – det turnerte flere ganger i Tyskland og var det første norske jazzband på den internasjonale festivalen i Antibes (1960).

Store Gerhard var eldstemann og ble en naturlig ledertype – mange trodde han var selve «Big Chief». Han ble den selvskrevne formann i The Big Chief Jazz Club i kjelleren til Majorstuhuset (1953-65), hans foredrag om jazzens historie (som gjerne endte i 1930) ble legendariske. Han og klubben sto bak de årlige NM for amatørjazzband (1954-64), tidsskriftet «Jazz Society» (1957-59), Kunstnerkroa (1957-60) og det berømte Metropol Jazz Center i Akersgata (1960-65). Dertil hadde han flere verv i Norsk Jazzforbund i de fem første årene etter at det ble stiftet (1953).

Gerhard Aspheim ble i Big Chief Jazzband i 26 år og startet deretter sitt eget «Aspheim Oldtimers» i 1979, et band som har vært aktivt i tretti år, spilt inn seks CD-plater og gledet mangt et tradjazzpublikum på klubber og festivaler. I en alder av 55 år begynte han å «ta timer» på instrumentet sitt – entusiasten mente han hadde mye å lære – og han ble formann i Jazzklubben på Stortorvets Gjæstgiveri – han hadde så mye å gi. Samtidig kunne noen se ham hver dag syklende fra Jar til butikken i Storgata, han løp Birkebeineren og deltok i Oslo Triathlon, var oppmann for ishockeylaget på Jar og aktiv i Oslo Kajakklubb – og holdt foredrag om jazz for alle som ville høre på. I 2004 mottok han Ella-prisen, Oslo Jazzfestivals utmerkelse for dyktige entusiaster.

I familiebedriften Aspheims flygel- og pianosenter var han på plass det meste av sitt liv. På butikkens 85-årsjubileum forrige tirsdag spilte han med bandet sitt – bare fire dager før han sa farvel til et rikt og aktivt liv, 79 år gammel.

BJØRN STENDAHL