illustrasjonsfoto_til_web (1) kopi.jpg

Pete Brown er død

Pete Brown var født i Trondheim 16. oktober 1921, sønn av et omreisende artistpar. Han vokste opp på Østlandet, og allerede som seksåring opptrådte han som sjonglør og stepdanser. Senere ble han og adoptivsøsteren Jossie Brown annonsert som «The Chocolate Kids». Som tenåring mistet han begge foreldrene, ble tatt vare på av besteforeldrene, men 17 år gammel mistet han også bestefaren. Han måtte tidlig ut og klare seg selv – og det var ved trommesettet han skulle skaffe seg levebrød.

pete.jpgHan ble yrkesmusiker etter en spillejobb i Sarpsborg sommeren 1939, bl.a. sammen med legendariske Robert Normann. Fra 1940 var han en del av hovedstadens jazzelite rundt Rowland Greenberg og spilte fast med ham og i Book'ns turnerende revyorkester inntil han fant det litt ugreit å være farget jazzmusiker i et tyskokkupert land. Tidlig i 1943 rømte han til Sverige og spilte der med Seymour Österwalls orkester og andre deler av svensk jazzelite.

Han kom tilbake til Norge i politiuniform 1945, kastet seg raskt ut i jazzmiljøet igjen, spilte med Book'ns revyorkester (som den gang var jazzband), Rowland Greenberg og andre, gjorde plateinnspilling med eget storband 1946 (en stor begivenhet!) og turnerte i Danmark og Sverige 1946-50. Utover 50-tallet var han meget aktiv på den norske jazz- og dansescenen, sammen med bl.a. Thorleif Østereng, Frank Ottersen, Per Asplin, Gram Paulsen og Øistein Ringstad, og ledet egne små og store band i sin drivende swingstil.

Etter konkurransen med rock’n’roll og moderne jazz omkring 1960 ble han mindre synlig i jazzsammenheng, men hadde jobber med egne band på det legendariske jazzsenteret Metropol (1963) og Amalienborg Jazzhus (1974).

Fra 1970 var han ikke lenger yrkesmusiker, og i 1980 flyttet han til Røros. Der ble han igjen musikalsk aktiv og en viktig inspirasjonskilde i det lokale musikklivet – like inntil han døde fredag 13. mars, 87 år gammel.

BJØRN STENDAHL

Fotograf: Tore Fredenlund/Norsk jazzarkiv